Кметът Пенчо Милков заяви официално желанието си за побратимяване на Русе с чешки град пред посланика на Чешката република в България

Русе

Регионални новини / Русе 13 Views 0

Днес кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговите заместници посрещнаха извънредния и пълномощен посланик на Чешката република в България Негово превъзходителство Лукаш Кауцки и първия секретар на посолството Петър Bавра.

Това е първата официална среща между Пенчо Милков и дипломата. Посещението бе с опознавателен характер и на него бяха обсъдени възможности за допълнително икономическо сътрудничество между двете държави на местно ниво. В хода на разговора Н. Пр. Лукаш Кауцки подчерта значимостта на град Русе и силната му позиция в България като икономически, културен и образователен център. Обсъдена беше възможността град Русе да бъде побратимен с чешки град, който да е близък в икономическо и културно отношение.

„През последните години официални отношения между градовете останаха на заден план, а това е важен и необходим инструмент за международното сътрудничество“, подчерта Пенчо Милков и допълни, че сред приоритетите му е не само да се възстановят връзките с вече побратимените с Русе градове, но и да се разширяват.

Зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев изтъкна, че българите добре познават чешките машиностроителни компании, които са известни с високото си качество, а това е добра основа за взаимно доверие и сътрудничество. Той добави още, че в Русе вече работят чешки фирми.

В качеството си на домакин кметът Пенчо Милков представи икономическия профил на общината и не скри желанието си чешките инвестиции в Русе и региона да нараснат.

Срещата завърши с размяна на протоколни подаръци.

Материалът Кметът Пенчо Милков заяви официално желанието си за побратимяване на Русе с чешки град пред посланика на Чешката република в България е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments