Кабинетът 'Борисов 3' на кантар: 34% искат да остане, 34% - да падне

Кабинетът 'Борисов 3' на кантар: 34% искат да остане, 34% - да падне

Анализи

Мнения / Анализи 108 Views 0

Средната оценка на българите за правителството е 3,17 по шестобалната система, твърди агенция "Медиана" в проучване, проведено от 4 до 9 април сред 1001 пълнолетни граждани. 

Кризата около апартаментите на властта и оставките е ударила тежко престижа на ГЕРБ. За първи път от началото на третото правителство на Бойко Борисов желаещите управлението да продължи мандата си и искащите то да си отиде предсрочно са се изравнили - по 34% във всяка група.

За близо 70% от избирателите  "Апартаментгейт" не е просто предизборна политическа атака на опоненти, а отразява реални далавери по върховете на властта. Едва 15% определят скандалите като само предизборна политическа атака. По-малко от половината избиратели на ГЕРБ определят случващото се като политическа атака. За 60% от симпатизантите на ГЕРБ случващото се е тежък удар върху партията с възможност сериозно да я отслаби и да ѝ навреди.

Симпатизантите на ГЕРБ са се свили до т. нар. „твърдо ядро“. БСП успява да изпревари коалицията ГЕРБ/СДС с около половин процент (0,6 %) – 32.1% за БСП срещу 31.5% за ГЕРБ/СДС. Разликата ГЕРБ/БСП би била по-голяма, но марката „СДС“ съвсем реално привнася в коалицията около процент, разясняват от "Медиана".

ДПС е третата партия, която може да бъде сигурна, че ще вкара евродепутати.

Прогнозите за ниска изборна активност на предстоящите евроизбори у нас едва ли ще се потвърдят. Към момента над 80% от избирателите споделят, че те са важни, а 70% от всички заявяват намерение да гласуват на тях. Причината е, че 2/3 от избирателите възприемат тези избори като насочени към вътрешните проблеми на страната - своеобразен вот на доверие към управляващите и подготовка за политическо преструктуриране на властта, заключават от агенцията.

БСП

Според 66% от симпатизантите на БСП президентът на ПЕС Сергей Станишев трябва да бъде в листата на партията, 12% са против. 36% от избирателите на БСП смятат, че тези спорове могат да доведат до разцепление и отслабване на партията преди изборите. Това е основен риск пред БСП - вместо да се яви обединена, да затъне във вътрешнопартийни разделения и да пропусне шанса за победа.

Данните показват, че на левицата в момента ѝ е нужен всеки глас (разликата е под 1%). Резултатът от изборите до голяма степен ще зависи от способността на БСП да се яви единна и да мобилизира избирателите си, коментират от Медиана.  

БСП е изправена пред още един сериозен проблем – позиционирането ѝ по отношение на европейските структури. Очевидно дебатът около номинирането на Станишев за листата на БСП има по-дълбоки мотиви – цялостно поставяне под съмнение на позиционирането на партията в семейството на европейските социалисти и търсенето на „консервативна“ идентичност. Сред симпатизантите на БСП обаче 54% са за оставането в ПЕС, 14% - против, а останалите нямат мнение по въпроса. Другият риск - дебелото подчертаване на различията с ПЕС дава възможност за пропукване на европейската принадлежност на БСП, а това може да отблъсне много избиратели.

Разочарованието от властта, скандалите и последвалите оставки са засилили търсенето на политическа алтернатива вън от противопоставянето ГЕРБ/БСП и желанието за участие в изборите. От една страна, избирателите търсят алтернатива, а от друга различните партии засилват активността си с оглед очакваното политическо преструктуриране на властта и заемане на позиция за едни потенциални предсрочни избори.

Към момента Воля, ВМРО и Атака се възползват най-много от тази ситуация и се намират близо до възможността да достигнат изборната бариера (5.88%). Не може да се изключат и възможностите на „Демократична България“ и новата/стара „Коалиция за България –АБВ“. Доколко последната краде гласове от БСП или се вижда от избирателите като реална алтернатива, предстои да видим.

Личен имидж

Ударът върху ГЕРБ относително слабо се отразява върху личния имидж на премиера Бойко Борисов. Той е сочен от 39% като българския политик с най-висок авторитет и влияние в Европа. Следват го Сергей Станишев (27%) и президентът Румен Радев (26%). 

Comments