Иван Костов: Няма как да стана служебен премиер, аз не вярвам на президента

Иван Костов: Няма как да стана служебен премиер, аз не вярвам на президента

Политика

България / Политика 106 Views 0

Очаквам политическа криза преди редовните избори. Тя ще настъпи при съчетание между здравна криза, икономическа криза и опасно ниско доверие в управляващите. 

Това прогнозира бившият премиер Иван Костов по БНР. Според него политическата криза много вероятно ще продължи и след изборите, като се има предвид очаквания състав на следващото Народно събрание. 

На площадите ще излязат силно пострадали и уплашени хора. В това отношение сегашното правителство ще бъде в по-лоша позиция от служебно правителство. Задачата на служебното е да проведе навреме честни избори, а не, без да има парламент зад гърба си, да се справя със здравна и икономическа криза. Същевременно то ще разполага със същите финансови ресурси и програми за облекчаване на кризите, както сегашните управляващи, обясни Костов.

По думите му "всеки протест носи промяна, постига нещо, защото е граждански. Хубаво е да се стигне до следната промяна – всеки следващ управляващ да знае, че не може да остави държавата ни пленена, каквато е в момента“.

Иван Костов подчерта, че всяка икономическа криза "подлага на изпитание фирмите и фалира тези, които са неконкурентноспособни“. 

Могат да изчезнат цели професии, ще се редуцират дълбоко цели отрасли... Може ли да подпомагаме нещо, за което знаем, че в следващите години няма да има търсене на неговите услуги или стоки. Това е погрешно. Второ, да се подкрепят отрасли с идеята да се компенсира спадналото потребителско търсене, е изключително погрешно. Правителството няма тези средства да компенсира спадналото потребителско търсене, например в туристическия отрасъл. Добавената му стойност е някъде около 6 млрд. лева, правителството няма тези пари, каза още бившият премиер.  

Като пенсионер той попита: Ние ли сме тези, които се нуждаят най-много от подпомагане в момента. Или семействата с деца. Въпросът е кой е в по-голяма нужда. 

Пенсиите  заварихме на ниво 3 долара на месец и ги оставихме 120 лева на месец, коментира Костов по неговите думи - мита за най-ниските пенсии при неговото управление. 

Според него „има огромна несвършена работа“ в Министерството на труда и социалната политика и в Министерството на здравеопазването по повод справянето с кризата. Кой ще носи отговорността ако болниците започнат да връщат клинично болни хора, заяви Костов. От думите му стана ясно, че е критичен не само към цялото правителство, но и към Националния оперативен щаб.

Като се има предвид моето отношение към президента, ще бъде много неуместно от негова страна да ме покани за премиер на служебно правителство, отговори на въпрос Костов дали е получавал такава покана, каквито информации се появиха. Аз няма да приема такава покана, едно, че съм излязъл от политика, и второ - не вярвам на президента, заяви Костов. 

За пръв път виждам толкова нагло да бъдат правени опити да бъде обсебен гражданси протест от хора от олигархията, от този дубайския имигрант ли е, какъв е. Трябва да внимават хората, които протестират, препоръча Иван Костов.  

Comments