Гешев за шпионския скандал: Тази грозна картинка трябваше да я видят българските граждани

Гешев за шпионския скандал: Тази грозна картинка трябваше да я видят българските граждани

Криминално

България / Криминално 37 Views 0

"Тази грозна картинка трябваше да я видят българските граждани. Никой не обича предателите", коментира главният прокурор Иван Гешев по повод шпионски скандал пред БНТ.

Вчера шестима души бяха обвинени за участие в група за шпионаж в полза на друга държава. Групата е събирала чувствителна информация, която засяга не само интересите на България, но и тези на на НАТО и ЕС. Един от арестуваните е съдействал изцяло на разследването и е освободен под "парична гаранция", съобщиха от държавното обвинение. А посолството на Русия нарече спекулация участието си в разразилия се скандал.

"Тук не става въпрос дали харесваме чужди държави. Първият въпрос, който трябва да стои пред нас, е дали обичаме своята държава", посочи Гешев.

Главният прокурор, обясни още, че не може да сравни случващото се с никое дело, което е било до момента в България, включително и случаите, несъвместими с дипломатическия статут. По думите му може да се направи паралел със случая "Петорката от Кеймбридж". (Става дума за 30-те години на миналия век, когато като елитни студенти в Тринити Колидж, Кеймбридж Ким Филби, Антъни Блънт, Гай Бърджес, Доналд Маклейн и Джон Кеърнкрос са вербувани от Москва за агенти на НКВД и оттогава са известни като „Петорката от Кеймбридж“.)

"Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г.", бе категоричен Гешев. "Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат, за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност", допълни той.

Иван Гешев каза, че прокуратурата е максимално открита по всеки един случай, с една единствена цел - да информира максимално пълно българските граждани в обема, който законът разрешава.

"Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки", възмути се ръководителят на държавното обвинение и допълни, че и преди 1989 г. пак би работил същото - "да защитавам интересите на българската държава".

Comments