Германски експерти със световен опит ще чистят Паметника на свободата /ВИДЕО/

Германски експерти със световен опит ще чистят Паметника на свободата /ВИДЕО/

Русе

Регионални новини / Русе 29 Views 0

Германска компания, която се занимава с почистване на паметници на културата в цял свят, е изявила желание да почисти камъка по основата на Паметника на свободата в Русе, съобщи зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева. Компанията ще го направи безплатно по своя спонсорска програма, свързана с реставрационни дейности.

Става дума за фирма „Керхер“, която вече направи подобни инициативи в София и Пловдив.  Екипът там е бил ръководен от Торстен Мьовес, експерт „Проекти за реставрационно почистване“, участвал в почистването на едни от най-известните забележителности в света като „Окото на Лондон“ във Великобритания, „Космическата игла“ в САЩ, Забранения град в Китай, „Колосите на Мемнон“ в Египет.

Почистването ще бъде извършено още тази година, ще се използва пара, без абразивни материали. Консулт в работата ще бъде русенският специалист в реставрационните дейности Ясен Янков.

През 2021 г. общината е заложила също почистване на гробниците в Парка на възрожденците, които да се осветят. ОП „Комунални дейности“ ще асфалтира алеите и ще постави осветлението, за да придобие паркът действително вид на колективен паметник на културата, какъвто е неговият статут.

Тези дейности са част от капиталовата програма на общината, в която се работи паралелно и по обекти, които да се ремонтират през 2022 г. За да има ясен разчет какви средства ще са нужни, тази година се прави проектирането с количествено-стойностна сметка, за да може дейностите да се заложат с конкретни цифри в следващия бюджет.

Материалът Германски експерти със световен опит ще чистят Паметника на свободата /ВИДЕО/ е публикуван за пръв път на Русе Медиа.

Comments