ГЕРБ оставя неадекватен бюджет

ГЕРБ оставя неадекватен бюджет

Икономика

Бизнес и финанси / Икономика 46 Views 0

"ГЕРБ оставя неадекватен бюджет. Казах го още миналата година, когато го предложиха. Сега, само след едно тримесечие, трябва актуализация. Самите те признават, че не са направили бюджет, който да ни преведе спокойно през кризисната ситуация", заяви бившият финансов министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов (ДПС) пред bTV.

"Икономическата нестабилност започна далеч преди изборите. Тя започна с недостатъчно адекватната реакция на пандемията миналата година, със забавените мерки, които не достигнаха до тези, за които трябваше да бъдат предназначени, отново със стратегия на фискална политика, която извършва основна част от разходите през декември - 30% от основните разходи са през декември 2020 г., тоест парите не са стигнали навреме до хората, до които е трябвало да стигнат. Там започва кризата. Дали ще има политическа криза и дали ще задълбочи тази трудна икономическа ситуация предстои да видим. Вероятно и тя би имала отражение в негативен аспект“, смята Чобанов.

Той изложи и следните предложения:

"Първо, в бюджета трябва да се промени ефективността на разходите, да не се пилеят средства, да не се концентрират те в края на годината, да се направи нов подход. Да видим дали не можем да приложим принципите на споделената икономика и в публичния сектор. Има разходи, които са общи и дейности, които са общи за всички институции. Те могат да се съберат в една единна агенция по разходите, тя да ги извършва централизирано и не всеки главен секретар на министерство да си мисли как да пребоядиса за пореден път сградата. Министерствата трябва да правят политики.

Второ, предлагаме да се опише, категоризира и сложи в един регистър държавната собственост, да се направи агенция, която да управлява цялата държавна собственост, да знаем наистина с какво и къде разполага държавата. Това ще даде много по-голяма ефективност от това, което имаме в момента".

Бившият финансов министър смята, че сега "администрацията е раздута, неефективна, не работи дигитално, не работи дори цифрово", че трябва да се намали субективният елемент в работата ѝ, а "това става, когато тя комуникира с бизнеса по електронен път и не може да се намесва във важни бизнес процеси, както го прави сега".

Важно е да се приеме и Законът за личния фалит, а общините да имат повече лостове за стимулиране на бизнеса, отбеляза бившият финансов министър.

Общините сами да определят размера на МРЗ.

Comments