Феминистка разходка ще очертае местата на памет, свързани с имената на видни русенки в понеделник

Феминистка разходка ще очертае местата на памет, свързани с имената на видни русенки в понеделник

Русе

Регионални новини / Русе 29 Views 0

Време за прочитане: < 1 мин.

Феминистка разходка ще очертае местата на памет, свързани с имената на видни русенки в понеделник, 08-и март, от 11.00 ч. Сборният пункт е Къща музей „Баба Тонка“. Организатор е Регионален исторически музей – Русе, а поводът – Международният ден на жената.

Тази година разходката е посветена на ръководителката на българското женско движение в периода 1926-1944 г. русенката Димитрана Иванова.

Феминистката разходка ще бъде водена от г-жа Ренета Рошкева, уредник в Отдел „История на България XV-XIX век“ в Регионален исторически музей – Русе. Разказът се фокусира върху ролята на жените в развитието на обществото от втората половина на 19 до средата на 20 век. Групата ще спре на мястото, където е била къщата на Екатерина Каравелова, първа оглавила девическото училище/гимназия в Русе след Освобождението.

Пред училище „Любен Каравелов“ участниците в разходката ще научат за актуалното и днес схващане на Любен Каравелов за правата на жените. Училището по облекло „Недка Иван Лазарова“ е важно място в обиколката, тъй като то е резултат от делото на най-дълго съществувалото русенско женско дружество – „Добродетел“. Присъстващите ще се запознаят с ролята на Ана Винтер за основаването на немското училище в града.

Последната спирка на обиколката по „женските“ места в Русе ще бъде гимназия „Баба Тонка“, където ще стане ясен приносът на русенските учителки за развитието на женското движение в България.

Феминистка разходка ще очертае местата на памет, свързани с имената на видни русенки в понеделник

Материалът Феминистка разходка ще очертае местата на памет, свързани с имената на видни русенки в понеделник е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments