Европарламентът прие разгромяваща резолюция за Русия, а БСП се скри

Европарламентът прие разгромяваща резолюция за Русия, а БСП се скри

Политика

България / Политика 22 Views 0

В резолюция, приета днес, Европарламентът потвърди дълбоката си загриженост във връзка с руските военни демонстрации в близост до границата с Украйна, както и в незаконно окупирания Крим.

Резолюцията беше приета с 569 гласа „за“, 67 гласа „против“ и 46 гласа „въздържал се“. Що се отнася до българските ни представители - петимата евродепутати от БСП не са участвали във вота, а всички останали 12 български представители в ЕП гласуваха „за“. 

Ако военното струпване доведе до нашествие в Украйна от страна на Русия, ЕС трябва ясно да заяви, че последствията от подобно нарушение на международното право и нормите ще бъдат тежки, предупреждава приетата резолюция.

Подобен сценарий трябва да доведе до незабавно спиране на вноса на нефт и газ от Русия в ЕС, изключване на Русия от платежната система SWIFT и замразяване на активи, както и отмяна на визите за Европа на всички олигарси, свързани с руските власти.

Руската агресия в Чехия и състоянието на Алексей Навални

В резолюцията също така се изразява съжаление във връзка с разкритията, че руските разузнавателни служби са причинили експлозията на склад за оръжия във Врбетице, Чехия, през 2014 г., при която загинаха двама чешки граждани.

Споменават се и обвиненията срещу служители на руското военно разузнаване (ГРУ) в опита за убийство на Емилиян Гебрев, собственик на оръжейна фабрика, и на още двама души в България през 2015 г.

Евродепутатите изразяват дълбоката си солидарност с чешкия народ, както и твърдата си подкрепа за страната след последвалия дипломатически спор с Русия и експулсирането на служители на посолствата от двете държави.

Европарламентът също така отново призовава за незабавното и безусловно освобождаване на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, чиито присъди са политически мотивирани и противоречат на международните задължения на Русия в областта на правата на човека.

В текста се напомня на руските власти и лично на президента Путин, че те носят пълна отговорност за здравето и телесната неприкосновеност на Навални и трябва да предприемат всички необходими мерки за защита на неговото физическо и психическо благосъстояние.

Евродепутатите отново подчертават, че държавите членки на ЕС не следва да продължават да бъдат гостоприемна среда за руски богатства и инвестиции с неясен произход и продължават да настояват държави членки като Кипър, България и Малта да преустановят своите режими за предоставяне на гражданство срещу инвестиции (т.нар. „златни паспорти“).

Comments