Емил Димитров: Мечтата на мнозина депутати за пожизнен мандат е на път да се получи

Емил Димитров: Мечтата на мнозина депутати за пожизнен мандат е на път да се получи

Политика

България / Политика 83 Views 0

Мечтата на мнозина депутати за пожизнен мандат е на път да се получи. Да не се окаже, че има Велико народно събрание, в което се обсъждат редица идеи и постоянно има ситуация „стигнеш до финала, почнеш от самото начало.

Това коментира министърът на екологията Еми Димитров в сутрешния блок на Нова тв по повод политическите реформи, които в момента са на дневен ред.

Дребните детайли, които имат нужда от промяна, биха могли да бъдат променени и от обикновеното Народно събрание, смята Димитров.

"Премиерът отговори на очакванията на хората да отвори темата за нова Конституция. Въпросът е, какво ще се направи и колко време ще продължи. През това време някой трябва да се грижи за хората", заяви екоминистърът.

Той алармира, че България може да се окаже в ситуация на водна криза.

"Всички искат да се закачат към 52-та язовира (15 за питейно-битови нужди и още толкова за земеделски такива), които държавата управлява. В Източна България от години не е валяло и има големи проблеми – поречието от язовир "Копринка" до река Тунджа е пресъхнало. Друг пример – язовир "Камчия". Трябва да чакаме догодина май-юни или да вземем мерки още сега, каза министърът.

Димитров отрече тиражираните новини, че десетки язовири в страната са празни. "Всеки, който влезе в сайта на МОСВ, намира публичен бюлетин, в който се виждат всички статистики за водните басейни в България", каза той. 

Положението в Източна България е зле – язовир Тича, язовир Ястребино, язовир Камчия са в критично състояние. Язовир Жребчево е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода, стана ясно от разговора.

"На много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг. Крайно време е Пловдив и Хасково да се захранят от язовир "Кричим". В Северна България има три града, които са към язовир "Тича", а в него има вода за още две години. Проблемите се заобикалят и оставят във времето. МОСВ ще подготви стратегия за управление на водите", заяви още Емил Димитров и посочи, че приоритети ще са Черноморието и система „Дунав”.

Comments