„Екопак България“ пуска още един камион за събиране на отпадъци в Русе

„Екопак България“ пуска още един камион за събиране на отпадъци в Русе

Русе

Регионални новини / Русе 14 Views 0

Време за прочитане: 2 мин.

„Екопак България“ пуска още един камион за събиране на отпадъци в Русе. Това съобщи днес заместник – кметът на Община Русе Димитър Недев. Горното се случва след проведен разговор с представителите на „Екопак България“ по организацията на разделното сметосъбиране и извозване на отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло.

До края на този месец фирмата ще подмени с нов първия камион, а до края на февруари – и втория.

Променя се графикът за събиране на отпадъците от жълти, сини и зелени контейнери. В сряда ще се събира само стъкло, а в останалите работни дни от седмицата – хартия, метали и пластмаси.

Това ще се наблюдава около 2 месеца.

Планира се евентуална промяна на някои от точките и увеличаване с още един съд на местата, където се изхвърля повече отпадък поради повече живущи.

Фирмата е имала известни проблеми, стана ясно днес.

В края на март малките контейнери със стикер „Екопак“ ще бъдат подменени с двойно по – големи.

От средата на миналата година много от хората започнаха да пазаруват от Интернет поради пандемията. Това увеличи значително дела на опаковките в изхвърлените отпадъци. Тази тенденция е и в световен мащаб.

По наблюдение на заместник – кмета, а и не само на него, много от опаковките се оставят много често около съдовете за отпадъци, като последните често стоят полупразни. Някои от тях са препълнени и поради търговските обекти в близост, които ги използват интензивно. Заместник – кметът припомни, че тези съдове са за битови отпадъци, а не за такива от промишлена или производствена дейност. Той даде пример с контейнери до блок „Поп Харитон“. В събота сутринта до контейнерите е имало 7 тенекии от сирене, а вчера – 2. След два часа са изчистени. Това обаче показва, че няма съзнание навсякъде в гражданите и фирмите. Друг пример е с новооткрит магазин на ул. „Асен Златаров“, като близките контейнери са били напълнени с картонени опаковки след отварянето му. Стопаните споделили пред заместник – кмета, че не знаят как е организирано сметосъбирането.

Наложени са санкции и за лошо поддържане на чистотата около площадките около контейнерите в Русе. По договор фирмата е длъжна да почисти в радиус от 2 метра около тях.

Материалът „Екопак България“ пуска още един камион за събиране на отпадъци в Русе е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments