Двете университетски болници в Русе честват Деня на родилната помощ

Двете университетски болници в Русе честват Деня на родилната помощ

Русе

Регионални новини / Русе 22 Views 0

Време за прочитане: 2 мин.

Картина с вградена монета на дървото на живота получиха двете родилни отделения в университетските болници „Канев“ и „Медика“ в Русе. Те са специален подарък от областния управител Галин Григоров за лекарите, акушерките и санитарите, които полагат неимоверни грижи при посрещането на новия живот. Също така екипите на отделенията „Акушерство и гинекология“ и „Неанотология“ в УМБАЛ „Канев“, както и тези по гинекология, акушерство и неонатология в УМБАЛ „Медика Русе“ бяха наградени от областния управител с грамота за постоянно проявяваните професионализъм и всеотдайни грижи.

През изминалата година в двете болници са проплакали общо 1450 бебета, като 1133 от тях са родени в Университетска болница „Канев“. Въпреки това се оказва, че в „Канев“ са родени с 50 по-малко бебета спрямо 2019 година, докато от „Медика“ отбелязват 15% ръст. По-детайлната статистика показва, че в болница „Канев“ през& 2020 година са се родили 573 момченца и 560 момиченца, 21 раждания на близнаци. Броят на преминалите пациентки през структурата на родилното е 1949, като 7 от тях са чужди гражданки. Други 22& семейни двойки се възползваха от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца през 2020 год.

Що се касае до УМБАЛ „Медика Русе“, то през 2020-та година в лечебното заведение са проплакали 317 бебета, от които 5 двойки близнаци. Момченцата за годината са 168, а момиченцата – 149. Най-голямото бебе е тежало 4430 гр., а най-малкото – 1800 гр. И двата рекорда са на дами. Недоносените бебета са били 21, като всички се развиват добре. Запазва се процентното съотношение на ражданията по естествен и оперативен начин.

Болшинството от родилките, избрали „Медика Русе“ са от Русе, но не малка част са и от съседни области като Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново. Най-младата родилка през изминалата година в УМБАЛ „Медика Русе“ е била 17-годишна, а най-възрастната на 46.

И двете болници правят всичко възможно освен да отговарят на най-високите национални и европейски стандарти и да показват специални внимание към всяка една жена. АГ-комплексът в болница „Канев“ разполага с инструктори по кърмене, които оказват помощ на родилките в първите часове след раждането. В „Медика“ пък залагат на трогателни подаръци като коледни играчки за елха с отпечатък от крачето на новороденото, а също така съвместно с Регионална библиотека „Любен Каравелов“ имат обща инициатива под надслов „Четящо бебе“. Тя се изразява в това, че всяко новородило се получава своята първа годишна читателска карта за Детския отдел на културната институция още при изписването си, както и подарък от болницата – книжка.

Материалът Двете университетски болници в Русе честват Деня на родилната помощ е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments