Държавна опера – Русе представя операта „Слугинята – господарка“

Държавна опера – Русе представя операта „Слугинята – господарка“

Русе

Регионални новини / Русе 30 Views 0

Време за прочитане: 2 мин.

Държавна опера – Русе представя операта „Слугинята – господарка“ на 5 март в зала „Филхармония“. Ембивалетната опера „Слугинята – господарка” е най-често изпълняваното произведение на Джовани Батиста Перголези.

Режисьор-Аделаида Якимова Фурнаджиева

Диригент-Вилиана Вълчева

Хореография-Весела Василева

Сценограф-Мария Анастасова

Концертмайстор – Ефтима Евтимова

Солисти, балет и оркестър на Държавна опера- Русе.

Театралната народна комедия – COMMEDIA DELL’ARTE”

и

Екстатичната срещу статичната оперна режисура

Оперно – театралният прочит на Русенска опера на първата комична опера „Слугинята – господарка”, който предлагаме на зрителите е „аксиома” на режисьорските ми търсения от години в посока ВРЕМЕ – ПРОСТРАНСТВО. Всяко изкуство се развива във времето и всяко събитие може да бъде разказано и преценено истинно само като се погледне отстрани. Очевидно е, че за да бъде „видяно” едно действие цялостно „повествователят” трябва да отстъпи от него на дистанция, разкриваща достатъчно широка перспектива, от която може да се огледа цялото събитие. Но как да „отстъпим” когато правим така наречения съвременен прочит на произведение от 18 в. /както е в случая/ Как да запазим едновременно и дистанцията от епохата, а и да не изтървем възможността за смислов и стилен прочит. Дилемата се оказва привидна от гледна точка на философията, защото всички ние самите сме време – всички наши мисли, речи и действия са подвластни на времето. Имайки предвид всичко това и опирайки се на твърденията на Кант, че музиката е „изкусна игра на слуха и усещанията”, ние творците от Русенска опера си позволихме да прочетем операта „Слугинята – господарка” през стила на commedia dell’arte. В спектакъла са смесени естетиките на 16 и 18 в., като във никакъв случай не е пропуснат и съвременния привкус.

COMMEDIA DELL’ARTE” е изкуство на импровизацията и символиката

Комедията на маските етрадиционна театрална форма, доминираща по сцените на Италия през 16 в.. Първото споменаване на жанра в историческите източници датира от 1545 г. /първата опера 1597 г отново в Италия/. Впрочем, през 16 в чумата е завладяла Европа. Изхождайки от предположението, че чумният период е този, в който commedia dell’arte очарова със силата на представленията зрителите по пазарите на Италия, изплува късметлийското решение на постановката на операта „Слугинята – господарка” на русенска сцена. Посланието, което се налага е извън всяка конкретна епоха, дори ако бихме поставили действието през 1733 г., когато е фактическата премиерата на „Слугинята – господарка” на Перголези. Всъщност връзката на стила на commedia dell’arte и чумата са една метафора на ограничението, на което е подложена и в момента цяла Европа, заради вирусът, който отново я е завладял. Болестта, която поразява целия организъм се освобождава на изблици чрез духа, споделя& д-р Аделаида Якимова – Фурнаджиева.

Билети на каса Опера:

понеделник – петък от 10.00 часа до 18.30 часа

тел. 0878 218 687

Материалът Държавна опера – Русе представя операта „Слугинята – господарка“ е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments