До седмица ще има решение кои мерки отпадат

До седмица ще има решение кои мерки отпадат

Политика

България / Политика 19 Views 0

До седмица ще има конкретно решение за противоепидемичните мерки в страната. Никой не е казал какво ще се промени от февруари. 

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по Нова тв. Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това, броят на заразените там е голям. След затварянето хората се заразяват. Мерките трябва да се прилагат умно, коментира Дончев. По думите му най-доброто, което държавата може да направи за бизнеса, е да му позволи да работи. 

Няма мярка, която да гарантира приход на фирмата, като този при упражняването на реалния бизнес. Според него едно от обясненията за малкия брой фирми, кандидатстващи за държавна подкрепа, е фактът, че някои от тях „са стъпили с единия крак“ в сивия сектор. „Това води до един допълнителен уплах, че ще последват проверки от държавата. Нещо, което не сме мислили да предприемаме“, каза вицепремиерът. 

Според Дончев трябва да се търси възможност да паднат ограниченията, ако някой реши да запише изборния процес на телефона си. „Видеонаблюдението при всички случаи е добра практика и още една мярка за прозрачност на изборния процес. Имаше притеснение дали в страната е възможно да се случи да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната“, обясни вицепремиерът. Той допълни, че съществуват райони, където предаване в реално време не е възможно.

За гласуването по пощата Дончев обясни, че има значим риск от злоупотреба с правото на глас. Това показва опитът в голям брой държави. Другото притеснение е липсата на гаранции, че пликовете с вота на избирателите могат да бъдат доставени навреме. Третата причина е липсата на гаранции за опазване на тайната на вота.

Имаме няколко месеца до изборите. Единственото, което би могло да се организира без да създаваме допълните рискове, е добра организация по отношение на гласуването на карантинираните лица. Това е една сложна задача, защото говорим за разширяване на обхвата на подвижните секции и осигуряване на възможност всеки да гласува“, обясни Дончев.

Comments