Днес е Бабинден

Днес е Бабинден

Русе

Регионални новини / Русе 11 Views 0

Време за прочитане: < 1 мин.

На 21 януари (или 8 януари по нов стил) в чест на бабите-акушерки, помагали при раждането на децата, се празнува Бабинден. Този ден се отличава с пъстра и богата обредност.

Сутринта на празника бабите обхождат всички домове, в които са бабували. Те носят червена вълна, мед и просо. Изкъпват децата и намазват челата им с мед за здраве. Младата майка полива на бабата вода да измие ръцете си. Дарява я със сапун, нова кърпа и я закичва с китка. Жените се събират на обед при бабата, която им е помагала при раждане, носят хляб, баница, печена кокошка и вино.

Празникът завършва с влачугане (къпане) на бабата. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви с червени чушки и къдели вълна. Пеят песни, играят.

На празника не се допускат мъже.

При водата окъпват бабата и я връщат на ръце в дома и. Известна е легенда, според която египетският цар (по времето, когато евреите са в египетски плен) заповядва на бабите-акушерки да убиват всяко новородено еврейско момче. Но бабите не го правели, защото се страхували от Бога. Поради това той ги дарява с добро.

Традиционната трапеза за празника включва млечна баница, сарми с месо, свинско с праз.

Сн. Бабинден в Долна Студена – архив

Материалът Днес е Бабинден е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments