Деца от ДГ „Звездица 2“ са със симптоми, общината съдейства за тестовете /ВИДЕО/

Русе

Регионални новини / Русе 10 Views 0

Осем деца от първа група на детска градина „Звездица 2“ в Русе са със симптоми и по предписание на РЗИ ще бъдат тествани за коронавирус, съобщи директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова. Причината е, че са били в контакт с учителка, която е заразена. Заедно с тях ще бъдат изследвани още две деца, които не са от групата, но също са общували с 58-годишната жена и имат симптоматика.

Учителката се е усъмнила, че е болна, след като почувствала отпадналост и вдигнала температура от 38 градуса. В неделя вечерта се обадила на директорката, за да й каже, че не е добре.

„На следващия ден, понеделник, е вече при лекар, тестът е направен, вчера в 8.15 часа получих обаждане по телефона от РЗИ , че тестът на учителката от тази възрастова група е положителен. & И съответно, че се поставят под карантина цялата възрастова група с учителите, изобщо персоналът, който е в тази група“, каза директорът на градината Райна Великова.

За две седмици у дома остават 25-те деца заедно с още една учителка и хигиенистката. Днес ще се направят изследванията на децата със симптоми.

„Това е по предписание на РЗИ. Община Русе осигурява транспорт и с този транспорт служители на инспекцията ще минат по домовете на 10 деца и ще направят тестове. Надяваме се да са отрицателни“, каза още Райна Великова. Тя сподели, че засега няма притеснения от страна на родителите на децата в градината.

Тази сутрин е извършена цялостна дезинфекция от оторизирана фирма както на занималнята с всички помещения вътре, така и на площадката, на която са били децата. Направен е извънреден инструктаж на персонала, а след 48 часа ще има нова пълна дезинфекция. Помещението, където е групата, в момента е запечатано със забрана за достъп за всички служители.

В детската градина са взети всички мерки – децата пристигат по график, има стрелки и ленти къде да застане и откъде да мине родителят, за да няма контакти с останалите, температурата на децата се мери от медицинското лице на входа с дистанционен термометър. ДГ „Звездица 2“ се посещава от общо 107 деца в четири възрастови групи. Това е втори случай на КОВИД-19 в детска градина в региона, след като в Сливо поле бяха заразени девет служители и четири деца. Там вече обстановката е нормализирана и детска градина „Мечо Пух“ работи нормално.

Деца от ДГ „Звездица 2“ са със симптоми, общината съдейства за тестовете /ВИДЕО/ Деца от ДГ „Звездица 2“ са със симптоми, общината съдейства за тестовете /ВИДЕО/ Деца от ДГ „Звездица 2“ са със симптоми, общината съдейства за тестовете /ВИДЕО/ Деца от ДГ „Звездица 2“ са със симптоми, общината съдейства за тестовете /ВИДЕО/ Деца от ДГ „Звездица 2“ са със симптоми, общината съдейства за тестовете /ВИДЕО/ Деца от ДГ „Звездица 2“ са със симптоми, общината съдейства за тестовете /ВИДЕО/ Деца от ДГ „Звездица 2“ са със симптоми, общината съдейства за тестовете /ВИДЕО/

Русе Медиа - За да знаеш повече

Comments