COVID-19 погуби бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл

COVID-19 погуби бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл

Новини

Свят / Новини 22 Views 0

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина на 84-годишна възраст от усложнения след заразяване с COVID-19, съобщиха от семейството му.

Той е починал в националния медицински център "Уолтър Рийд".

"Загубихме забележителен и любящ съпруг, баща, дядо и велик американец", пише семейството.

Пауъл е бил ваксиниран.

Пауъл беше първият чернокож държавен секретар на САЩ, чието ръководство в няколко републикански администрации помогна за оформянето на американската външна политика през последните години на 20-ти век и първите години на 21-ви век.

Колин Лутър Пауъл е роден на 5 април 1937 г. в Харлем, Ню Йорк, в семейството на ямайски имигранти. Израства в Южен Бронкс. По време на следването си в Сити Колидж в Ню Йорк се записва в програмата за запасни офицери на армията на САЩ.

"Харесваше ми структурата и дисциплината на армията", казва Пауъл в началото на 2000-те години пред CNN. “Чувствах се донякъде отличителен, носейки униформа. Не съм се отличавал с нищо друго."

След като се дипломира през 1958 г., постъпва в армията. Два пъти е на мисия в Южен Виетнам през 60-те години на ХХ век, където е ранен два пъти, включително по време на катастрофа с хеликоптер, при която спасява двама войници. Остава в армията след завръщането си, посещава Националния военен колеж и гради кариера. През 1979 г. е повишен до бригаден генерал, през 1987 г. става последният съветник по националната сигурност на Рейгън, а през 1989 г. Буш-старши го избира за ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете.

Престоят на Пауъл в администрацията на Буш-старши е белязан от участието му в най-мащабните американски военни действия в края на ХХ век, включително операцията в Панама през 1989 г., войната в Залива през 1991 г. и хуманитарната интервенция на САЩ в Сомалия, въпреки че се пенсионира от армията дни преди катастрофалната битка за Могадишу. Въпреки че никога не се е кандидатирал за Белия дом, когато Пауъл полага клетва като държавен секретар на Буш през 2001 г., той става най-високопоставеният чернокож държавен служител в страната до този момент.

Популярността му нараства след победата на водената от САЩ коалиция по време на първата война в Ирак. За известно време в средата на 90-те години той е смятан за основен претендент да стане първият чернокож президент на САЩ. Но репутацията му се накърнява, след като представя погрешни разузнавателни данни, за да подкрепи войната в Ирак, което самият той по-късно нарича "петно" в досието си.

Comments