БСП внесе промени в Изборния кодекс, започна срещите с партии за честен вот

БСП внесе промени в Изборния кодекс, започна срещите с партии за честен вот

Политика

България / Политика 15 Views 0

БСП внесе две предложения за промени в Изборния кодекс: за изчистване на списъците от мъртви души чрез активна регистрация и за видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. 

Разписали сме го така: предаване онлайн на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите и правене на запис, който може да служи в съда като доказателство, ако има съмнение или сигнали за злоупотреби в изборния ден, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.  Днес стартираха срещите на БСП с други партии и организации. 

„Целта на нашата среща е да обединим усилията си, за да гарантираме на българските граждани честни избори. Да им дадем гаранции, че ще защитим гласа им и че той ще бъде отчетен така, както е подаден. Да гласуват свободно и без страх. И да им гарантираме спокойствие в деня на изборите. Ние като най-голямата опозиционна партия поканихме и подаваме ръка на всеки, който подкрепя тази надпартийна демократична ценност – честни и прозрачни избори. Благодарим ви, че се отзовахте. Предлагаме ви конкретен текст на обща позиция, която стъпва на принципни, конституционни ценности и на общите ни намерения – как да действаме оттук нататък", заяви в началото на срещата Нинова. 

“Това е държавническата цел, която си поставяме - висока активност, за да има висока легитимност на онези, които ще бъдат избрани от българския народ. Така парламентът ще има висока легитимност в българското общество”, изтъкна лидерът на БСП. Председателят на БСП обясни, че дискусията е отворена и покани присъстващите партии и организации да изказват мнения и предложение, както по проекто-документа на БСП, така и други.

Утре продължаваме консултациите с други партии и организации, защото след като отправихме поканата за обединение за честни избори, се заявиха още много, така, че тези разговори ще продължат и другата седмица“, посочи Нинова като добави, че само днес и утре в дискусията ще участват 20 партии и 10 граждански сдружения. 

Всеки има право на избор. Негово право е да се самоопредели къде е, коментира Нинова отказа на Слави Трифонов да се присъедини към инициативата на левицата. Покана към "Изправи се.БГ" на Мая Манолова все още не е отправена. 

Comments