Борисов обяснява 'тайминга' за новата конституция и ВНС (видео)

Борисов обяснява 'тайминга' за новата конституция и ВНС (видео)

Политика

България / Политика 66 Views 0

Борисов и висши представители на ГЕРБ дадоха извънреден брифинг, за да обясняват какъв е таймингът (времевият срок) за предлаганите от тях държавни реформи - свикване на Велико народно събрание и нова конституция.

Премиерът отрече критиките, че чрез тези реформи партията му печели време във властта.

"Искам да бъде направено максимално бързо. Искаме да остане такова управление, което да се ползва от подкрепата на народа", заяви той.

"Не предопределяме каква ще е конституцията. Това е огромна лъжа, ние само стартираме", отговори той на друга критика - за легитимността на това управление да започва конституционна реформа.

Показвайки папка, Борисов обяви, че още днес депозират "тази конституция" в парламента. Цвета Караянчева и Даниела Дариткова ще започнат от днес да търсят срещи с парламентарните сили, за да се съберат 120 подписа на народни представители, които да бъдат внесени на 2-ри септември - първият работен ден за новата парламентарна сесия. "Втори септември не е... след 5 години. Той е след десетина дена, две седмици", каза Борисов.

120 подписа са необходими, за да бъде внесен проект за нова конституция.

След това намерете начин вие, парламентаристите, чрез някакво техническо или друго гласуване да видим можем ли да съберем тези 160 подписа (за свикване на Велико народно събрание - б.р.), заръча Борисов на Караянчева и Дариткова. "Защото има двумесечен срок - сиреч, отиваме на 2-ри ноември", поясни той, визирайки минималния срок между двете четения за проектопромените. Максималният срок е 5 месеца, т.е. 2 февруари 2021 г.

"Можем да избегнем катастрофата на държавата само с ВНС. Дори да не е изгодно на ГЕРБ", заяви още Борисов.

Той се обърна и към протестиращите: "Спрете да тормозите другите хора. Пуснете пътя, останете на тротоара. И ни дайте тези две седмици, за да дадеме властта на хора, на народа, да е сигурно на кой я даваме. Ако другите парламентарни сили не искат да дадеме властта на народа, тогава всеки ще си понесе своята политическа отговорност."

И дъщеря ми знае английски, живяла е толкова време в Щатите, умна е, но не бих й дал да управлява, няма житейски опит, коментира премиерът по повод думите на протестираща, че се е върнала в страната от чужбина, знае английски и иска ново управление.

За мен Христо Иванов е цар на задкулисието, той знае как се прави задкулисие и как се прави мнозинство в парламента. Или целта му е само да има служебно правителство, да даде еднолична власт на Радев, коментира още Борисов.

Очаквайте подробности

Comments