Банов: Блокирането на кръстовища не е протест, а рекет

Банов: Блокирането на кръстовища не е протест, а рекет

Политика

България / Политика 105 Views 0

Не мога да правя прогнози дали кабинетът ще изкара до края на мандата или не. Протестът е нещо същностно, което е свързано с демокрацията. Няма демокрация без възможност да изразиш своето мнение. То е ценно за демокрацията, заяви министърът на културата Боил Банов в интервю за Нова телевизия.

Според него, когато излизат хора, за да протестират, управляващите, ако са достойни за местата си, трябва да разберат всяка група протестиращи и какво ги е накарало да протестират.

Това е много важно и много ключово. Мисля, че аз и всичките ми колеги активно работим в тази посока и го разбираме като същност, като нещо важно. Коренно различен е въпросът с това някакви хора да блокират кръстовища. Това не е протест, това е рекет. На рекет няма държава в света, която да се поддава, твърди министърът на културата.

Екстремисти и протестиращи

Защо? Не защото е много голям проблем дали правителството ще си тръгне, а защото ако държавно управление се поддаде на рекет, това означава, че следващото държавно управление също може да се поддаде на рекет. Това означава, че всеки, който е решил, че нещо не е съгласен с политиката на държавата, може да излезе да блокира ключови кръстовища и магистрали и да свали едно управление. Така не бива, каза Банов.

Разделяйки екстремисти, които затварят кръстовища, от протестиращи всяка вечер - да, протестиращите всяка вечер имат и основателни искания. Проблемът е, че не са формулирани към момента. Няма формулирани политически, икономически и социални искания. Те са многопланови, коментира още министърът на културата.

Comments