Асен Василев: До края на 2022 г. ще намалим държавната администрация с 15%

Асен Василев: До края на 2022 г. ще намалим държавната администрация с 15%

Политика

България / Политика 35 Views 0

До края на 2022 г. държавната администрация ще бъде намалена с 15%, стана ясно от думите на съпредседателя на Продължаваме промяната Асен Василев пред бТВ.

"Става въпрос за около 30 000 души. В момента безработицата в страната е най-ниска в историята и пазарът на труда може да ги поеме. Не сме в политиката, за да се харесваме, а да свършим работа", каза още той. По думите му всеки министър ще трябва да разгледа структурата си и да види къде има неефективност, а до края на годината да предложи как да се случи. 

Освен това дуплиращите се функции от различните министерства ще минат под "една шапка". 

Относно вдигането на тавана на максималния осигурителен праг Василев обясни, че само от Демократична България не са съгласни. Според бившия финансов министър прагът не е променян от три години и е 3000 лева.

"От синдикатите и от БСП предложиха да стане 3600 лева. Ние предложихме да се запази коефициентът от 2,3%, като всички освен ДБ се обединихме около това. Оставаме го на същото ниво и следващите 4 години ще се умножава спрямо средната работна заплата за изминала година", допълни Василев. 

По думите му с повишаване на средната заплата ще се вдигне и таванът, като това няма да увеличи сивия сектор: "Истината е, че тази мярка няма да донесе пари в бюджета от смислена величина - ще са под 100 млн. лева". 

Той заяви още, че към края на ноември сме на плюс с 500 млн. лева от работата на НАП и Агенция "Митници", а ситуацията в страната финансово е изключително добра. "На този фон вдигането на тавана на максималния осигурителен праг е честно спрямо всички други. Ако оставим твърдо фиксиран таван означава несъбиране на данъци, а всички трябва да могат да носят еднаква тежест", категоричен е Асен Василев.  

Съпредседателят на Продължаваме промяната допълни, че няма богата държава с ниски заплати и ако някой инвеститор заради 50 или 100 лева на някой работник на месец би напуснал страната, по-добре да не е в България.

Относно Бюджет 2022 Василев обясни, че той ще трябва да бъде различен от предложения от служебното правителство, тъй като най-вероятно ще имаме различна структура на МС.

Стана ясно и че ще се намалят членовете на бордовете до трима души, там където е възможно. 

Василев коментира и разликата в заплатите в болниците между директорите и медицинския персонал: "Приехме да има коефициент между най-ниската и най-високата заплата в болницата, която да залегне в договорите с НЗОК. Така ако един директор иска да получава 100 000 лева, ще трябва да плаща на санитарите 10 000 лв."

Comments