AЕЦ Козлодуй остава с един блок за месец, но това нямало да повлияе на цената на тока

AЕЦ Козлодуй остава с един блок за месец, но това нямало да повлияе на цената на тока

Икономика

Бизнес и финанси / Икономика 28 Views 0

От днес в АЕЦ „Козлодуй” започва плановият годишен ремонт на VІ-ти блок, който трябва да продължи до началото на ноември. Така атомната централа ще работи само с един реактор - V-ти. Предполага се, че това ще вдигне цената на електроенергията на свободния енергиен пазар.

"Плановият ремонт на единия енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да окаже влияние на пазара, пак сме на най-ниската цена в Европа след Полша", увери днес министърът на енергетиката пред БНТ Андрей Живков. "От август насам направихме всичко възможно държавните електроцентрали да влязат изцяло в микса, основно ТЕЦ „Марица Изток 2“ и се получи така, че тя спаси положението, т.е. успяхме да задържим цените на долното ниво на Европа", каза той. Само за сравнение - миналата година за същия период ТЕЦ "Марица Изток 2" беше продала ток на свободния пазар за 12 милиона лева, към момента те са 86 милиона лева, каза Живков. Той допълни, че предлага да се преразгледа наредбата за електроносителите и да се приведе към модерните европейски практики.

От началото на август се забелязва един сериозен скок на цените на енергоносителите, всъщност той е в цяла Европа. Икономиката се възстановява след ковид, има голямо търсене на енергоносители, в същото време заради зелената сделка изваждат електроцентралите на въглища от микса на електрическа енергия и това са комплекс от фактори, които обуславят повишаването на цените, обясни Живков.

Свободният пазар на електроенергия винаги е притегливо място за спекуланти, към момента ние нямаме официални данни за това, заяви още министърът на енергетиката.

От 1 юли пазарът се либерализира по отношение на всички небитови потребители, което за съжаление съвпадна с резкия скок на цените на свободния пазар, допълни Живков.

Една голяма част от потребителите се оказаха клиенти на доставчик от последна инстанция и така ефектът от повишението на цените се мултиплицира. Затова предлагаме на КЕВР за определен период от време тази цена да бъде смъкната и в същото време да се направи една кампания да речем за три месеца, в която да се обясни на фирмите как да си намерят търговец на нормални цени, обясни енергийният министър.

Той коментира и сериозното повишение при цените на природния газ и възможностите за страната ни по този въпрос.

Скокът в цената на газа предопредели цената на тока. Ние сме зависими 100% от вноса на газ и 100% зависими от цената на свободния пазар. Единствената възможност за диверсифициране в доставките на газ е азерският, който е по-евтин в момента, но това не винаги е така, обясни Живков.

Comments